Meggyleveles kovászos uborka

Mi magyarok szeretjük a savanyúságot, minden családban megvannak a nagy kedvencek, nálunk az egyik a kovászos uborka, melynek elkészítése nem is olyan bonyolult mint sokan gondolják, így bátran ajánlom mindenkinek az elkészítését. Legnehezebb feladat az a pár napnyi türelem ami szükséges ahhoz hogy az uborka finom és ropogós legyen.

Ma már többféleképpen elkészíthető: kenyérrel, krumplival és az én nagy kedvencem amit szeretek valamint szüleim, nagyszüleim konyhájában is láttam a meggyfalevéllel történő „kovászolás”.

Akik megkóstolták mind meglepődtek. Volt aki annyira boldog lett mert visszaidéztem nagymamája kovászos uborkájának ízét amiben már nagyon régen volt része, illetve volt aki megjegyezte mennyire átütő ízt adott neki a levél.

Ugyanis a meggyfa levéltől nem csak „kovászolódott” az uborka, hanem a meggyfalevél ízben is hozzátett, hisz mélyebben megbújik benne a meggy íze/aromája.

 

A receptben leírt mennyiség egy 3 literes üvegben kényelmesen el fog férni, de emelhetünk is a víz mennyiségen mert az uborka alól párologni fog a folyadék.

  1. Egy 3 literes befőttes üveget jól kimossuk, csírátlanítjuk.
  2. Elkészítjük az uborkalét. Ehhez felteszünk forrni 2,5 liter vizet, én ehhez a mennyiséghez 3 ek sót rakok.” Akkor jó a lé, ha egy fokkal sósabb mint ahogy jó lenne.” Ha felforrt hagyjuk langyosra hűlni.

Amennyiben meleg vízzel indítunk, időt nyerünk és előbb elkészül, azonban ezt a lépést ki is hagyhatjuk és szobahőmérsékletű vízzel is felönthetjük.

  1.  Az uborkát jól megmossuk, a külső szúrós szőröket ledörzsöljük, a két végét levágjuk, mert attól kesernyés lenne. Hosszában 3-4 cikkre vágjuk, hogy a lé átjárja.  (vagy ki ahogyan szereti, függ az uborka méretétől is). Érdemes úgy bevágni, hogy a két végén marad kb 1-1cm így nem esik szét az uborka.
  2. Az üveg aljára raktam a megmosott kapor felét és a fele meggyfalevelet. Beleraktam sorba a megmosott, bevagdosott uborkákat majd a tetejére is jöhet a kapor másik fele, valamint a maradék meggyfa levél.
  3. Ráöntjük a sós vizet és kirakjuk a napra. Én alá-fölé rakok egy tányért vagy tálat de nem zárom le légmentesen hogy tudjon párologni a víz.
  4. Melegtől függően 2-4 nap alatt be is érik az uborka. 2 nap után már lehet kóstolni de a színén is látható.
  5. Kóstolás után ha jónak ítéljük, akkor az uborkát kiszedjük egy tálba, a levét ráöntjük és hűtőben tárolható.

Egy két tipp:

Literenként nagyjából 1 evőkanál sót teszünk, ez egyfajta alapszabály ettől felfelé eltérhetünk, lefelé nem tanácsos. 

Meggyfalevél mellé meggyfaágat is lehet belerakni így még aromásabb lesz, de ez elhagyható és elegendő a levél is, aki nem szeretne a fából metszeni.

Éjszakára is kint hagyom, és érdemes olyan helyet keresni ahol lehetőleg reggeltől estig süti a nap.

A krumplival vagy meggyfa levél esetleg meggyfaág+levéllel készülő „kovászolás” miatt a gluténérzékenyeknek sem kell lemondani a kovászos uborka élvezetéről, valamint így nincs szétmálló kenyér az uborkán amit aztán szükséges átszűrni.

A kovászos uborka hűtőben tárolva – természetesen a levével együtt -pár hétig eláll, de a kovászos uborka szerelmesei a levéből kovászos uborka levest is készíthetnek.

Judit

 

További cikkek:

Miért Mobil a Mobilpince? 

Hogyan lehet mobilnak nevezni egy pincét? Valóban szokatlan, de megvan rá az okunk. Az alábbi cikkben elmondjuk, hogy miért neveztük el így termékeinket. Kezdjük a

Tervezze meg veteményesét a Mobilpincével

A friss levegőn, napsütésben a természet közelében lenni mindig jó időtöltés, főleg ha mindez valamilyen alkotó tevékenységgel társul. A kertészkedés egyeseknek hobbi, másoknak szükséglet, azonban

Nyílt nap összefoglaló

Már negyedik alkalommal került megrendezésre a Mobilpince nyílt nap, ahol vendégeink élőben, testközelből tekinthették meg az aktuális Mobilpince modelleket és személyesen tehették fel kérdéseiket szakértőinknek.

Tudjon meg mindent pincéinkről

Szeretne több információt Mobilpincéinkről? Lépjen kapcsolatba velünk és segítünk Önnek meghozni a legjobb döntést. Válasszon elérhető Mobilpince modelljeink közül akár már 1.190.000Ft-tól.