Tervezze meg veteményesét a Mobilpincével

A friss levegőn, napsütésben a természet közelében lenni mindig jó időtöltés, főleg ha mindez valamilyen alkotó tevékenységgel társul. A kertészkedés egyeseknek hobbi, másoknak szükséglet, azonban közös benne, hogy gondos odafigyelést és tervezést igényel. A módszerek szinte minden kertben eltérnek. Valaki a hagyományos szabadföldi kertészkedésben hisz, sokan a magas-ágyást preferálják és léteznek egyéb kertművelési metódusok is. Sokan maguknak palántáznak, azok akiknek nincs erre lehetősége, vagy nem szeretnének ezzel bajlódni, azok palántát vásárolnak. A lényeg, hogy tavasszal a kertészek közössége egy emberként tér magához téli álmából és kezdi el a felkészülést a munkára. Mint a legtöbb munkát, a kertészkedést is célszerű előre megtervezni. Azon túl, hogy átgondoljuk a fő feladatokat, érdemes felírnunk, hogy mit mikor kell / célszerű megcsinálnunk. A másik fontos döntés, hogy mit és mennyit ültessünk, hiszen rengeteg felesleges munkától kímélhetjük meg magunkat, ha azt és annyit termesztünk, amire valóban szükségünk van. 

Mit?

Erre a kérdésre mindenki maga tudja a választ, hiszen  mindenkinél mások a család szükségletei és nem utolsó sorban a kert lehetőségei. A legtöbb hobbikertész megmarad az ún. alap zöldségeknél, mint a paradicsom, paprika, uborka, esetleg valamilyen saláta vagy káposztaféle.

Azonban itt is érdemes kísérletezni, hiszen már rengeteg féle paradicsom, paprika, uborka, stb. közül válogathatunk és az sem mindegy hogy mire szeretnénk használni. Hiszen ha frissen szeretnénk elfogyasztani, akkor teljesen más növény ajánlott, mint aszaláshoz, vagy befőzéshez. Illetve itt szintén közbeszól egyéni ízlésünk is.

Saját példánkon tudom a legjobban szemléltetni ezen kérdés összetettségét. Nálunk a paradicsom ültetése sarkalatos kérdés, hiszen szinte mindenki másik fajtát preferál, így előfordul, hogy 4-5 féle paradicsomot is ültetünk. Ekkor mindig szóba jön 1-2 koktélparadicsom fajta, ami a reggeli és a vacsora elengedhetetlen eleme. 

Ezen kívül kötelező elem az általunk csak “hús paradicsomnak” nevezett valamelyik lédús, vaskos fajta. Első találkozásom ezzel a paradicsomban Olaszországban történt és azóta nagy kedvencem. Szerencsére ma már többféle növény magja és palántája is elérhető Magyarországon. Természetesen lecsóba való fajtából is ültetünk és nem maradhat el a szilva alakú paradicsom sem.

Paprika tekintetében sem egyszerű a helyzet. A paradicsomhoz hasonlóan a lecsóba való TV paprika oszlopos tagja veteményesünknek. Ezen kívül a vitamindús kápia és kaliforniai paprika is ültetésre kerül. A friss paprika fogyasztáson túl a kápia parikát szeretjük grillezve is megenni, ezért idén megpróbálkozom ennek eltevésével is. 

Mikor?

A paradicsom vetését tekintve, a teljesség igénye nélkül, és a kül. fajták igényeit nem figyelembe véve március elejétől április végéig szokták megjelölni. Május közepén, Fagyosszentek után ki is lehet ültetni az életerős, egészséges palántákat. Innentől kezdve a paradicsomot célszerű öntözni és fontos odafigyelni az esetleges gombás megbetegedésekre. Ha jó gazdái vagyunk, akkor fajtától függően júliustól akár októberig képes friss paradicsommal ellátni minket.

A legtöbb paprikafajta palántanevelési ideje 7-11 hét. Ezt figyelembe véve érdemes nekilátni a palánta nevelésének. Azt mondhatjuk, hogy a kiültetés a paradicsomhoz hasonlóan, május közepe körül lehetséges (szabad földbe), amikor elmúltak a fagyok. A folyton termű fajták a nyár során folyamatosan érnek, az egyéb fajták pedig kb. augusztus végétől szedhetőek.

Mennyit? 

A mennyiségnél érdemes kalkulálnunk azzal is, ha esetleg valami balul sül el és a terméshozam alulmúlja a tervezettet, vagy ha valamiből szeretnénk eltenni, befőzni a későbbiekben, hiszen akkor ezekből a növényekből többet kell ültetnünk, vagy másodvetést kell beterveznünk. A túl sok termés a kisebbik gond, hiszen a családban, rokonságban, baráti körben mindig szívesen fogadják a kertből származó felajánlásokat.

A mennyiségnél tehát figyelembe kell vennünk saját igényeinket és a kert lehetőségeit is. Ha túl sok növényt ültetünk túl kicsi helyre, az negatív hatással lehet a terméshozamunkra. Ezért ajánlott elolvasni minden fajtánál az ültetési ajánlásokat.

Paradicsomnál és a legtöbb paprikánál ez általában 30-50 cm, de járjunk utána magunk is, esetleg kérdezzük meg attól, akitől a palántát vásároltuk. Ismét saját példámat idehozva, tavaly nálunk sikerült olyan paradicsom dzsungelt létrehoznunk, ahol már komoly gondot okozott a termés megtalálása és szüretelése, nem beszélve arról, hogy a betegségek is könnyebben átterjedtek egyik növényről a másikra. Ezért idén már jobban odafigyelek erre.

Mit mivel ültessünk?

Már megterveztük, hogy mit és mennyit szeretnénk ültetni. Egy utolsó kérdés maradt csupán. Mit mivel ültessünk. Ez alatt a különböző védőnövényeket és egyéb növénytársításokat értem. Az évszázados megfigyelésen és tapasztalaton alapuló növénytársítások hatékonyan tudnak fellépni a betegségek és kártevők ellen…de ezt egy következő cikkben részletezzük.

A kertészkedés is egy tudomány. Adjon időt, hogy kitanulja a csínját-bínját. Az alapszabályok mellett a jó eredményekhez nem árt a kíváncsiság és a hajlandóság a kísérletezésre. Csak bíztatni tudom, hogy legyen bátor és kreatív, próbáljon ki új fajtákat, társításokat, módszereket. A kertészkedés jó hobbi, mozgási forma és nem mellesleg akár pénzt is spórolhatunk, nem beszélve arról, hogy ellenőrzött helyről juthatunk friss és vitamindús zöldségekhez.

Töltse le a Mobilpince tervezőjét, mely mankót hivatott nyújtani a hobbi kertészkedéshez. Reméljük hasznosnak találja majd. Jó kertészkedést kívánunk!

Letöltés

Források:

https://utakerthez.hu/blog/paradicsom-nevelese/

https://www.agraroldal.hu/paprika-palantazasa.html

https://kreativfarmer.hu/mikor-erik-a-paprika/ 

További cikkek:

Miért Mobil a Mobilpince? 

Hogyan lehet mobilnak nevezni egy pincét? Valóban szokatlan, de megvan rá az okunk. Az alábbi cikkben elmondjuk, hogy miért neveztük el így termékeinket. Kezdjük a

Meggyleveles kovászos uborka

Mi magyarok szeretjük a savanyúságot, minden családban megvannak a nagy kedvencek, nálunk az egyik a kovászos uborka, melynek elkészítése nem is olyan bonyolult mint sokan

Nyílt nap összefoglaló

Már negyedik alkalommal került megrendezésre a Mobilpince nyílt nap, ahol vendégeink élőben, testközelből tekinthették meg az aktuális Mobilpince modelleket és személyesen tehették fel kérdéseiket szakértőinknek.

Tudjon meg mindent pincéinkről

Szeretne több információt Mobilpincéinkről? Lépjen kapcsolatba velünk és segítünk Önnek meghozni a legjobb döntést. Válasszon elérhető Mobilpince modelljeink közül akár már 1.190.000Ft-tól.